Opwettens Land
Logo Logo

Een huis kopen. Hoe werkt dat eigenlijk?

Dit is ‘m! Je hebt eindelijk jouw droomhuis gevonden. Na maanden van speuren op het internet en geduldig wachten, wil je jouw toekomstige nieuwbouwhuis kopen. Bij ons kan je dit huis 100% online kopen, via een makelaar of een combinatie van beiden. Maar, hoe werkt dat eigenlijk?

Aanmelden

Een belangrijke 1e stap is dat je je bij ons aanmeldt als belangstellende voor jouw droomhuis. Dat kan je doen door jouw NAW-gegevens achter te laten bij het huis van je keuze. Je ontvangt dan niet alleen regelmatig een update over de ontwikkeling van het huis en het buurtje, maar je hebt ook meteen de zekerheid dat je door de aanmelding de volgende stap kunt doen. Want zodra de verkoop start krijg je van ons een e-mail, zodat jij je direct online kan inschrijven voor de woning van je dromen.

Inschrijven voorkeuren

Op de dag dat de verkoop start ontvang je een mail. Op de website komt alle informatie beschikbaar waarop jij jouw keuze kunt baseren. Tijdens de inschrijfperiode en tot aan de sluitingsdatum kan je je voorkeuren wisselen, woningen uit je lijstje verwijderen of toevoegen. Deze wisselingen worden direct in ons systeem opgeslagen. Jouw inschrijving is persoonsgebonden en niet overdraagbaar.

Let op! Je ontvangt deze e-mail met link alléén als je je interesse kenbaar hebt gemaakt voor één of meerdere woningtypes van het desbetreffende project. Als je dat nog niet hebt gedaan of je weet het niet zeker, doe het dan nu alsnog.


Toewijzing

De inschrijfdatum sluit ongeveer 1 week na de start van de verkoop. Daarna wijzen we de woningen toe op basis van de voorkeuren. We proberen zoveel mogelijk mensen de woning van hun hoogste voorkeur toe te wijzen en streven daarbij naar een zo optimaal mogelijke bezetting (of: verdeling) van de bouwnummers.

Als er voor een bepaald bouwnummer meerdere mensen hun voorkeur hebben aangegeven, vindt de toewijzing plaats aan de meest concrete kandidaten. Dit wil zeggen dat je een financiële check hebt gedaan en dus weet wat je bij de bank kunt lenen.

Hoe wordt je een concrete kandidaat? Daarvoor hebben wij een brief nodig van jouw bank of hypotheekverstrekker. Hierin moet in elk geval staan dat ze jouw inkomen, vermogen en/of schuld hebben gecheckt. Plus een vermelding van het bedrag dat je kunt lenen. Deze brief mail je dan naar ons.

Ook kijken we naar hoe lang je al bij ons staat ingeschreven voor het betreffende project. Je zo vroeg mogelijk aanmelden kan dus eveneens in je voordeel werken.

Op deze manier streven we naar een optimale bezetting van alle woningen. Immers, hoe sneller de woningen allemaal (zonder voorbehoud) verkocht zijn, hoe eerder we kunnen starten met de bouw: dat is voor zowel BPD als voor jou als mogelijk toekomstige bewoner een voordeel.

Optie

Na de toewijzing krijg je een bericht of je je droomhuis toegewezen hebt gekregen. Eigenlijk is dit het moment dat de aanschaf van jouw droomhuis in jouw handen ligt.

Wel optie

Gefeliciteerd! Je hebt een optie! Vervolgens heb je een week de tijd om te beslissen of je gaat kopen. Tijdens deze periode kan je je vragen stellen aan ons of de makelaar om een weloverwogen beslissing te nemen. Deze vragen kan je online stellen of tijdens een fysieke afspraak.  Ben je al direct zeker van je zaak, dan kan je direct doorgaan met de koop. Wil je er toch vanaf zien dan kan dat kosteloos en zonder verplichtingen.

Geen optie

Helaas, er waren meer kandidaten dan woningen waardoor je geen optie hebt op een huis. Dan krijg je daarvan ook bericht. Maar je kans is nog niet helemaal verkeken. Als iemand afziet van de koop en jij bent de eerste reservekandidaat dan nemen we direct contact met je op. Wij geven geen informatie over hoeveel reservekandidaten er zijn en op welke plek je op de reservelijst staat.

Contract tekenen

Als je het helemaal zeker weet en je wilt het huis kopen, dan maak je een afspraak met de makelaar. Samen lopen jullie de contracten door voor de grondoverdracht en voor het laten bouwen van het huis. Heb je daar eventueel nog vragen over dan kan de makelaar die beantwoorden. Na het zetten van jouw paraaf op alle pagina's en de handtekening op de laatste, is de laatste stap gezet.

Jouw huis!

Daarmee is jouw droomhuis dan écht jouw eigen huis! De bouw start op het moment dat minimaal 70% van alle woningen in het project zijn verkocht en als aan alle voorwaarden uit de overeenkomst is voldaan. Samen met de aannemer maak je afspraken over de meer- en minderwerk keuzes en andere wensen over het huis. Tijdens de bouw is de aannemer jouw vaste aanspreekpunt. Via email houden we jou op de hoogte over de andere ontwikkelingen in jouw nieuwe buurt.

We hebben geen resultaten gevonden.
Probeer het nog eens met een andere zoekterm of stel je vraag via chat, mail of telefoon.

Veelgestelde vragen over het kopen van een huis

Wanneer wordt gestart met de bouw?

Zodra 70% van de woningen is verkocht en de omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) onherroepelijk is, krijgt de bouwer opdracht om het project te bouwen.

Welke zekerheid heb ik dat mijn huis wordt afgebouwd?

Alle woningen worden gebouwd onder de SWK Garantie- en Waarborgregeling/Woningborg Garantie- en Waarborgregeling. Als eigenaar van de woning heeft je hiermee de garantie van een kwalitatief goede woning. Verder weet je dat jouw woning gegarandeerd wordt afgebouwd mochten zich onverhoopt problemen bij de aannemer voordoen. Je hebt bovendien als eigenaar de zekerheid dat eventuele gebreken gedurende de garantietermijn worden hersteld. Voor uitgebreide informatie: www.swk.nl www.woningborg.nl. 

Heb ik garantie op de woning en zo ja hoe lang?

Een van de voordelen van nieuwbouw is de garantie op de bouwkundige kwaliteit. Deze garantie (en bijbehorende periodes) is vastgelegd in de garantieregeling van Woningborg/SWK.

Van wie koop ik de woning?

De grond koop je van BPD Ontwikkeling BV; je sluit ook de koopovereenkomst met BPD Ontwikkeling BV. De aannemingsovereenkomst sluit je met de aannemer van het project. De aannemer bouwt jouw woning en is ook jouw aanspreekpunt tijdens de bouwperiode van jouw huis. Ook als je vragen hebt over meer- en minderwerk kun je bij de aannemer terecht.

Hebben belangstellenden die in de gemeente wonen voorrang?

In Nederland kennen we vrije vestiging. Dit betekent dat iedereen gelijke kans heeft om een woning te kopen en er geen restricties zijn ten aanzien van de koop.

Als ik een optie neem, zit ik dan direct aan de woning vast?

Een optie op een woning is vrijblijvend. Tijdens deze periode is de woning exclusief voor jou gereserveerd. In deze periode worden al jouw vragen beantwoord en heb je de gelegenheid de woning te kopen.

Hoe weet ik of ik de woning kan betalen?

Je kunt vrijblijvend een gesprek aangaan met een financieel adviseur van bijvoorbeeld de Rabobank. In dit gesprek krijg je een goed beeld of je de woning kunt betalen en wat jouw toekomstige maandlasten zullen zijn.

Wat is een ‘optie’ op een bouwnummer?

Een optie is een periode dat de woning exclusief voor jou is gereserveerd. In deze periode kun je al jouw vragen stellen en word je in de gelegenheid gesteld de woning aan te kopen.

Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog een bedenktijd?

Na het (online) ondertekenen en ontvangen van de koop- en aannemingsovereenkomst door beide partijen heb je een bedenktijd van één kalenderweek.

Wat betekent koopsomindicatie?

Bij een project dat nog in ontwikkeling is, zijn de koopsommen nog niet definitief vastgesteld. Om je toch een indicatie te geven wat de woningen gaan kosten werken we met een koopsomindicatie. Het is dus mogelijk dat de uiteindelijke verkoopprijzen afwijken van de eerder afgegeven koopsomindicatie.

Wat betekent vrij op naam (v.o.n.)?

Vrij op naam betekent dat je koopt inclusief belasting (21% BTW) en inclusief de notariskosten voor de overdracht.

Moet ik nog rekening houden met extra kosten die ik moet betalen als ik een woning koop?

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning moet je altijd rekening houden met extra kosten. Zo heb je bijvoorbeeld kosten bij het sluiten van een hypotheek (advieskosten en notariskosten). Ook maak je kosten voor het inrichten en afwerken van de woning.

Online een huis kopen? Kan ik dan nog wel een ‘echt’ persoon spreken?

Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken met een echt persoon. Je bepaalt namelijk helemaal zelf hoe je jouw huis koopt. Volledig online, gedeeltelijk online of uitsluitend via persoonlijk contact. Alles kan niets moet. Aan jou de keus.

Voor de beste ervaring maakt deze website gebruik van cookies. Wat betekent dit voor jou?