Het woord is aan Arie Ras

"Ik word elke keer vrolijk als ik reeën en vossen zie"

Deze keer is het woord aan Arie Ras, planoloog buitengebied. Beleidsmatig bezig met onderwerpen als natuur en landschap, openlucht recreatie, landbouw en nieuwe economische dragers voor het buitengebied. Arie heeft aan de wieg gestaan van projecten zoals de nieuwe wandelbrug over de Dommel bij Nederwetten, het restaurant in de Opwettense Watermolen, de natuurontwikkeling in het beekdal van zowel de Dommel als de Kleine Dommel. Daarnaast heeft Arie gewerkt met de kernen Gerwen, Nederwetten en Eeneind in het kader van de Dorpontwikkelingsplannen. Voor veel Nuenenaren is Arie het “gezicht” bij het bestemmingsplan Buitengebied en Landgoed Gulbergen.

Arie Ras

"Een ecosysteem dat zich weinig aantrekt van ons"

‘Rondje Nuenen West’; gaat er bij u al een belletje rinkelen?
Ik heb inderdaad gehoord van het Rondje Nuenen West. Ik vind dit een prachtig initiatief om bewoners te betrekken bij hun omgeving. Het gaat om het ontdekken van ommetjes in de omgeving waar je even je hoofd kunt leegmaken. Ik doe dat zelf iedere dag door een eind met mijn honden te gaan wandelen.

"Kunt u ons iets meer vertellen over het buitengebied ten westen van Nuenen, wat zijn bijvoorbeeld de kwaliteiten van het gebied, en hoe bijzonder is dat?"
Het beekdal van de Dommel en de Kleine Dommel is een prachtig gebied waar de beek nog meanderend zijn weg zoekt. Soms is het er droog zodat je heerlijk kunt wandelen en soms is het gewoon zeiknat waardoor je vastloopt. Dat vind ik juist prachtig omdat je de seizoenen ervaart. Voor mij is de natuur leidend in het gebied, alles moet ten dienste staan van die natuur. Het gebied moet zeer zeker (be)leefbaar worden voor bewoners maar altijd met respect voor de natuur. In Brabant heeft de natte natuur het zwaar, daarom is het beekdal in combinatie met gebieden als het Nuenens Broek en de Heerendonk van groot belang voor de biodiversiteit.

Wat zijn uw wensen voor de toekomst van dit gebied?
Mijn wens is dat er een echt natuurlijk ecosysteem ontstaat dat zich weinig aantrekt van ons. Zo wordt ik iedere keer weer vrolijk als ik reeën en vossen zie. Ook de das laat steeds meer sporen achter. Dit jaar hebben we zelfs sporen van de bever gevonden. Het Dommeldal heeft veel potenties in zich met naastgelegen gebieden zoals de Urkhovense Zegge, het Eckarts Bos, Soeterbeek, de Rietmusschen en het Nuenens Broek.  In feite ligt er een prachtig gebied tussen de wijk Nuenen-West en de Karpendonkse Plas, we moeten het alleen nog met elkaar verbinden.

Rondje Nuenen West Schrijf je gratis in!
Robert Koelink Maak kennis met...