Basisschool Het Mooiste Blauw is opgeleverd

5 juni '20

Hij is klaar! Precies 1 jaar na de start van de bouw in april 2019 is de basisschool opgeleverd. Geïnspireerd op de Opwettense Watermolen opent de nieuwe, energieneutrale basisschool Het Mooiste Blauw in Nuenen na de zomervakantie voor het eerst de deuren voor zo'n 250 kinderen.

image alt

Het ontwerp

Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw in Nuenen West is van En|EN architecten uit Eindhoven. De Jenaplan basisschool De Mijlpaal verhuist naar het nieuwe onderkomen en krijgt meteen een nieuwe naam; Het Mooiste Blauw. 

Een belangrijke bijkomende reden waarom de school wordt gebouwd in de stijl van de Opwettense watermolen, is het gegeven dat die molen een bron van inspiratie was voor Vincent van Gogh. De molen is door hem meermalen getekend en geschilderd. Zijn Nuenense periode is voor van Gogh van grote betekenis geweest als we kijken naar zijn ontwikkeling als schilder. Dat zie je niet alleen in zijn werk, maar dat is ook mooi terug te lezen in de brieven die van Gogh vanuit Nuenen schreef aan zijn broer Theo. 

Het Mooiste Blauw

Van Gogh:
"En ik ben ook aan ’t zoeken naar blauw altijd. De boerenfiguren hier zijn in de regel blauw. Dát in ’t rijpe koren of tegen de dorre blaren van een beukenheg uit, zodat de verschoten nuances van donkerder en lichter blauw weer levend gemaakt worden, en aan ’t praten gebracht door oppositie met goudtonen of roodbruin, is erg mooi en heeft me van ’t begin af hier getroffen. De lui dragen hier instinctmatig almee van ’t mooiste blauw dat ik ooit heb gezien. Het is grof linnen, dat ze zelf weven, schering zwart, inslag blauw, waardoor een zwart en blauw gestreept patroon ontstaat. Als dat verflenst en wat ontkleurt door weer en wind, is het een oneindig stille, fijne toon, die juist de vleeskleuren releveert. Enfin, blauw genoeg om op alle kleuren, waarin verborgen oranje elementen zich bevinden, te ageren, en ontkleurd genoeg om niet te rammelen".

  Woningen
  Meer nieuws