Natuurinclusief bouwen in Molenerve fase 1

11 september '23

In Molenerve fase 1 wordt natuurinclusief bouwen toegepast, wat betekent dat al in de ontwerp- en bouwfase rekening wordt gehouden met biodiversiteit, klimaat en een gezonde leefomgeving.

Natuurinclusief bouwen kan met allerlei slimme technische oplossingen, zoals inbouwkasten voor broedende vogels of vleermuizen. Maar ook groene daken en groene muren. Nieuwsgierig naar de natuurinclusieve oplossingen in Molenerve fase 1? Lees dan snel verder!

Waarom is natuurinclusief bouwen belangrijk?

Natuurinclusief bouwen geeft ruimte aan de natuur, aan dieren en planten. Een woning staat immers niet op zichzelf en maakt onderdeel uit van haar omgeving. Waarbij het belangrijk is dat er plek is voor groen en niet alleen voor asfalt, stenen en beton. In Molenerve fase 1 komt dus plek voor meer plant- en diersoorten waardoor de biodiversiteit omhoog gaat. We verbinden wonen en de natuur met elkaar. Resultaat: een betere leefomgeving voor mens én dier.

image alt

Een groene kavel

In Molenerve woon je letterlijk in het groen. Want behalve de prachtige groene omgeving worden de woningen zelf ook voorzien van het nodige groen. Denk hierbij aan klimplanten op de gevels en groene erfscheidingen. Daarnaast krijgen diverse kavels in het plan een boom in de voor- of achtertuin. Hoe fijn is dat?!

Regentonnen

Een ander goed voorbeeld van natuurinclusief bouwen is het opvangen van regenwater in een regenton. Dit regenwater kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het beregenen van de tuin. Dat is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de portemonnee! In Molenerve fase 1 kan iedere koper optioneel kiezen voor een regenton, die gratis door ons wordt aangeboden. 

image alt

Nestvoorzieningen

Vogels en vleermuizen staan onder druk omdat nest- en verblijfplaatsen verdwijnen door sloop of renovatie. Nieuwbouwwoningen zijn daarbij goed geïsoleerd waardoor er nauwelijks ruimtes zijn voor vogels en vleermuizen om zich te vestigen. En dat terwijl deze diersoorten belangrijk zijn, omdat ze zorgen dat ongedierte wordt bestreden. Meerdere nieuwbouwwoningen in toekomstige fases van Molenerve krijgen daarom voorzieningen in de gevel voor vleermuizen of gierzwaluwen, waardoor deze weer nest- en verblijfsgelegenheid hebben.

Daarnaast zijn er in Nuenen-West ook twee uilenkasten geplaatst, waarmee we de uilen een veilige plek geven om te broeden en te schuilen.

  Ga naar financiering
  Bekijk de woningen